2017 november 22. szerda, - Cecília
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Allergia

Itt az eperszezon! Ételérzékenységben szenvedők csak óvatosan!

Hiába szép, ízletes, vitamindús és nem utolsó sorban gyógyhatású, sajnos sokan nem fogyaszthatják büntetlenül az epret. Magas hisztamintartalma miatt erősen allergén gyümölcs, okozhat hasi görcsöket, de akár migrént vagy bőrkiütést is.

Olvassa el cikkünket »

 
Húsvét tojásallergiásan
Ételallergiásként az ünnepekre készülni nem egyszerű, de szerencsére ma már bármilyen táplálékallergia esetén ékessé és változatossá tehető mondjuk az éppen közelgő Húsvét ünnepi asztala. A tojásallergiásoknak sem kell nélkülözniük a megszokott, tradicionális fogásokat, csak némi odafigyelést és kísérletezést igényel a rákészülés.
 
Itt a glutén-, laktóz- és cukormentes túrófánk receptje
A farsangi időszak nem múlhat el fánk nélkül. Legutóbb megmutattuk, hogyan készíthetjük el bő zsiradékban való sütés helyett sütőben a fánkot, most a glutén-, laktóz- és cukormentes fánk receptjét hoztuk el.
 
Egy diéta az allergia ellen
Tart már egy ideje az allergiaszezon, de talán most kezdődik a java. Hazánkban a legtöbben a parlagfű és a különböző ürmök allergiájától szenvednek, viszont van egy diéta, mely nagyban segíthet a kínzó tünetek enyhítésében.
 
Támad a nyári pollenszezon
Számtalan allergiát okozó növény virágzik nyáron, kellemetlen perceket okozva sokunknak. Köhögés, égő és viszkető szemek, könnyezés, orrdugulás, vagy éppen szűnni nem akaró orrfolyás – ezek az allergiás tünetek a nyári kirándulást is meg tudják keseríteni. Ráadásul a pollenek mellett a rovarcsípések és a napfény is kiválthatnak allergiás reakciót.
 
Tojás- és szójaallergia
Ha globálisan tekintünk a táplálékallergiák előfordulására, akkor szerte a világban ugyanaz a 2-3 táplálék számít a leggyakoribb allergénnek, azonban, ha a helyi jellegzetes allergéneket keressük, akkor azokat már befolyásolja az adott népcsoport tradicionális táplálkozása. A tojás és a szója mind gyermek, mind felnőtt korban a vezető, gyakori reakciót okozó allergének között szerepel Európában.
 
A tejallergia diétája
A tej és a tejtermékek az alapélelmiszerek közé tartoznak. Olyan természetességgel használjuk, hogy olykor észre sem vesszük jelenlétüket ételeinkben, sőt, a gyermekek számára az egyik fő fehérjeforrásnak tartjuk. Nem véletlen, hogy komoly aggodalmat okoz, ha valamely családtagunknál tejallergiát diagnosztizálnak.
 
A pollenallergia hatással van az élelmiszerallergiára is
A jó idő beköszöntével a természet folyamatosan szórja pollenjeit, melyre egyre többeknél jelentkeznek allergiás reakciók. A táplálkozástudomány a pollenallergiák esetében is felhívja a figyelmet az élelmiszerek allergiát súlyosbítható hatásaira.
 
Hasznos információk laktózérzékenyeknek
A tej és tejtermék legfontosabb tápanyaga a kalcium, így teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. Mivel a napi kalcium szükségletünket kizárólag tejet, tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel lehet fedezni. A laktózszegény étrend is tartalmazhat tejet és tejterméket, csak az étrendet úgy állítjuk össze, hogy annak laktóztartalma ne haladja meg a még tolerálható mennyiséget.
 
Az étrend hatása ekcémás bőrtünetek esetén
Bőrünk egyedien reagál a külvilágból és a szervezetből érkező hatásokra. Több tényezőtől függ, mikor és mi vált ki gyulladást, ami szakszerű kezelés hiányában kellemetlen panaszokat és akár komoly esztétikai elváltozásokat is okoz.
 
A laktózintoleranciáról részletesen
A tejcukor (laktóz) két egyszerű cukorból (glükózból és a galaktózból) felépülő szénhidrát. A táplálékkal elfogyasztott laktóz emésztése fiziológiásan a vékonybélben történik, ahol a laktáz enzim (egy béta-galaktozidáz enzim) egyszerű cukrokká bontja, amelyek így már fel tudnak szívódni. Ha ez problémákba ütközik, laktózintolerencia alakulhat ki.
 
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem