2017 november 22. szerda, - Cecília
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Allergia

Húsvét tojásallergiásan

Ételallergiásként az ünnepekre készülni nem egyszerű, de szerencsére ma már bármilyen táplálékallergia esetén ékessé és változatossá tehető mondjuk az éppen közelgő Húsvét ünnepi asztala. A tojásallergiásoknak sem kell nélkülözniük a megszokott, tradicionális fogásokat, csak némi odafigyelést és kísérletezést igényel a rákészülés.

 
hirdetés
Infinety Hirdetés


A tojásallergia elsősorban a gyermekeket érintő állapot, ebben az esetben az a terápiás megoldás, ha a tojást és a tojáseredetű készítményeket az étrendből kiiktatjuk. Az allergiás tünetek a tojás elfogyasztását követően jelentkeznek, melyek lehetnek enyhébbek (bőr és/vagy emésztőszervi problémák) vagy súlyosabbak (légzőszervi tünetek, sokkos állapot). 

A megfelelő diéta kialakítása

Az allergént jelentő tojásfehérje rengeteg élelmiszerben megbújik, tehát a diétában a következő összetevőket kell elkerülni: tojás (friss, fagyasztott, létojás), tojáspor, tojássárgája (friss, fagyasztott, porított), tojásfehérje (friss, fagyasztott, porított), tojásalbumin, tojáslecitin, ovalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitellin, ovovitellin, ovoglobulin (G2 és G3).

Tojásérzékenység esetében figyelembe kell venni a keresztreakciók lehetőségét is. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok együttesen ugyanazokat a panaszokat váltják ki, mint a fő allergén. Javasolt kerülni más szárnyasok tojását is, sőt, a madarak tollával való érintkezést is. Nagyon ritka esetben felléphet immunválasz csirkehús fogyasztást követően is, de általában ezek csekély mértékűek, emiatt nem szükséges az étrendből száműzni.

Praktikák a konyhában

A tojást helyettesíteni elsőre lehetetlen dolognak tűnhet, de csupán néhány apró fortély szükséges, és észre sem lehet venni a konyhában történt „csalást”. Nézzük, hogyan lehet a tojást a különböző szerepekben helyettesíteni: 

Kevert süteményhez használhatunk:
• olajat (1 evőkanál = 1 tojás) egy pici citromlével, szódabikarbónával;
• natúr joghurtot (2 evőkanál = 1 tojás);
• 1 evőkanál őrölt lenmag és 2 evőkanál víz keverékét sütőporral összeturmixolva;
• banán- vagy almapürét (8 deka gyümölcspüré = 1 tojás).

Gyúrt tésztákba: 1-2 evőkanál kukorica- vagy búzakeményítőt és egy kevés tejfölt beledolgozunk. 

Vagdaltakhoz is adható kukorica-vagy burgonyakeményítő, zabpehely-, tápióka-, vagy szójaliszt, héjában főtt, melegen áttört, majd kihűtött burgonyapüré.

A palacsinta tésztája elkészíthető egyszerűen a tojás elhagyásával (durumliszt, víz, tej, só, cukor), és a letapadás ellen segíthet, ha egy kevés étkezési keményítőt adunk hozzá.




hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem