2017 július 25. kedd, - Kristóf, Jakab
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Allergia

Itt az eperszezon! Ételérzékenységben szenvedők csak óvatosan!

Hiába szép, ízletes, vitamindús és nem utolsó sorban gyógyhatású, sajnos sokan nem fogyaszthatják büntetlenül az epret. Magas hisztamintartalma miatt erősen allergén gyümölcs, okozhat hasi görcsöket, de akár migrént vagy bőrkiütést is.

 
hirdetés
Infinety Hirdetés


Az epret szinte a világ minden országában termesztik, s már az ókor elején ismert volt őse, a vadon növő szamóca. Amellett, hogy rendkívül ízletes és lédús, egyedülállóan finom illatú gyümölcs. Jótékony hatással van az emésztési panaszokra, reuma-és pajzsmirigy problémákra, valamint csökkenti az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát. Nagyon sokoldalúan felhasználható, remek alapanyag frissítőkhöz, hozzáadjhatjuk kedvenc süteményünkhöz, lekvárt készíthetünk belőle, de legtöbben megelégszünk azzal, ha önmagában, esetleg egy kis tejszínhabbal fogyasztjuk. Már aki ezt megteheti…

Ételallergia vagy intolerancia?

Az ételallergia által kiváltott tünetek rögtön megjelennek és függetlenek a bevitt étel-ital mennyiségétől, vagyis az eperallergiásoknál a tünetek egy szem eper elfogyasztása után azonnal jelentkeznek. Aki ételintoleranciában szenved, órákkal később fedezi fel a tüneteket, és a bevitt mennyiséggel lesz arányos a tünetek súlyossága.

Az ételérzékenység gyakrabban fordul elő, mint az ételallergia. Közülük leggyakoribb a laktózérzékenység, mely minden negyedik-ötödik embert érint. A fruktóz-malabszorpció vagy gyümölcscukor-érzékenység az emberek 5-7%-ánál, gyakran már gyermekkorban fordul elő. De még az oly kevéssé ismert hisztaminérzékenység is az emberek 1,5-2%-ánál vált ki nehezen beazonosítható, de nagyon kellemetlen tüneteket. 

Tipikus ételintoleranciák:
• Hisztaminintolerancia
• Fruktózintolerancia
• Fruktóz-malabszorpció
• Ételmérgezés
• Laktózintolerancia
• Glutén-és mogyoróintolerancia
• Szénhidrát-intolerancia

Felismerés és teendők

Ha az eper elfogyasztását követően szokatlan tüneteket észlelünk a szájüregben, bőrön, vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, felmerülhet az ételintolerancia az eperrel szemben. Gyanakodhat arra, hogy valamilyen élelmiszerre érzékeny, aki szénanáthaszerű tünetektől szenved, folyik az orra, viszket a szeme, test-szerte kiütései vannak, fáj a feje, émelyeg. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, aki lehet, hogy csak egy diétát javasol, de ha a tünetek fokozódnak, ellátást igényelhetnek. 

Csak az eper a bűnös?

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz hisztamint, akárcsak a paradicsom, a padlizsán, a kivi, spenót vagy az ananász, de pl. a pizza is egy valóságos hisztaminbomba. Vannak olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, amik pedig a hisztamin felszabadulását váltják ki a szervezetben. A tárolással szaporodik a hisztamin az élelmiszerekben, így a hosszan érlelt élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, de a szalámik, a sajtok, a kolbászok, a borok is nagy mennyiségű hisztamint tartalmaznak. Olyan élelmiszereknél is gyanakodnunk kell, amelyeket veszélytelennek gondolnánk.

Mitől alakul ki a hisztamin-intolerancia?

Gyógyszerek, pl. fájdalomcsillapítók mellékhatásaként alakulhat ki. Nem csak a DAO-enzim hiánya vagy csökkenése a jele a hisztamin-intoleranciának, hanem a lyukas bélszindróma is. Ez az ijesztő nevű jelenség akkor alakul ki, ha pl. vírus- vagy baktériumfertőzéstől megbetegszik a bél nyálkahártyája is, és nem tudja már természetes szűrő feladatát ellátni, hanem átengedi a hisztamin biogénaminokat.

És a gyümölcscukor?

A gyümölcscukor-érzékenység oka a felszívódását segítő szállító fehérje hiánya. Minden gyümölcsben van gyümölcscukor, nagyon sok zöldségben is, és mivel közkedvelt ízesítő, a joghurtokban is találkozhatunk vele. 

Van megoldás

A laboratóriumi vizsgálatok mellett a diéta segít az ételérzékenység tüneteinek elkerülésében, de pl. hisztaminérzékenység esetén annyiféle étel élvezetéről kell lemondani, hogy hiánybetegségek kialakulásától is tartani lehet. Hisztaminintoleráns betegek orvosi vizsgálatok során véletlenül felfedezték a DAO-enzimet, amely a hisztamin lebontásáért felelős. Ezt, akárcsak a gyümölcscukor lebontásáért felelős xilóz-izomeráz-enzimet pótolni is lehet.

Forrás: www.etelerzekenyseg.hu


hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem