2017 november 22. szerda, - Cecília
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Baba-mama

A gyerekek megfelelő vitaminpótlása

„Edd meg fiam a zöldséget, abban van a vitamin!” – hallottuk mi is ezerszer, és előszeretettel mondjuk mi is, ha gyermekünk módszeresen kipiszkálja az értékes vitaminokat tartalmazó ételeket a tányérjából.

 
hirdetés
Infinety Hirdetés

Néha pedig azzal fenyegetőzünk, hogy ha nem eszi meg a gyümölcsöt, zöldséget, nem nő meg. Bár ez a kijelentés nem teljesen állja meg a helyét, de minden bizonnyal állíthatjuk, ahhoz, hogy egészséges felnőtteket neveljünk fel, nélkülözhetetlen a megfelelő vitaminbevitel – tájékoztat a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

Azon felül, hogy tudjuk, a zöldségek és a gyümölcsök fontos részei a mindennapi táplálkozásunknak - legyünk akárhány évesek is - érdemes tisztában lenni azzal is, miben milyen vitamin található, abból gyermekünknek naponta mekkora mennyiségre van szüksége. Az első év után sokszor azt gondoljuk, a pici már ugyanazt eheti, amit a nagyok, és nem kell külön odafigyelnünk a táplálására. Ez akkor lenne igaz, ha mi magunk is gondosan állítanánk össze, mit fogyasztunk el egy nap, ügyelve arra, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt kerüljön az asztalra. Sajnos ez kevés esetben történik így, ezért a magyar lakosság köztudottan rossz táplálkozási szokásai már a fejlődés szempontjából kritikus 1-3 éves korban is tetten érhetőek. Ezért fontos, hogy a 3 év alatti gyermekek menüjét állítsuk az ő vitamin és ásványi anyag szükséglete szerint!

Vitaminok, és amit tudni kell róluk

A vitaminokat két csoportra osztjuk:
1. zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E-, K-vitaminok
2. vízben oldódó vitaminok: B-, C-vitaminok, folsav, pantoténsav, niacin, biotin

A zsírban oldódó vitaminokat a szervezetünk elraktározza, tehát ezekből elegendő, ha ritkábban fogyasztunk, akár nagyobb mennyiséget. A vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem raktározza, ezért fogyasszuk őket minden nap, mivel a vesén keresztül vizelettel hamar távozik a felesleg!

Miben van a vitamin?

A vitaminok forrásai a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak. Bizonyos vitaminok adott élelmiszerekben találhatók meg jellemzően, pl. a B-vitamin csoport gabonafélékben, C-vitamin gyümölcsökben. Mivel ebben az életkorban a gyerekek nagy része válogatós, rossz evő, a vitaminok pótlására a gyermekorvosok tejalapú gyerekitalokat javasolnak, amelyek optimális mennyiségben tartalmaznak vitaminokat. A gyermekek részére készült italokban emellett fontos ásványi anyagok is megtalálhatóak, mint például vas, kalcium, magnézium. 

Hogyan hasznosul legjobban a vitamin?

A vízben oldódó vitaminok a táplálék víztartalmának köszönhetően könnyen felszívódnak. A zsírban oldódó vitaminok hasznosulása érdekében azonban fontos, hogy az adott zöldség vagy gabona elfogyasztásával egy időben együnk valamilyen zsírtartalmú élelmiszert. Ilyen kombináció például a sárgarépa földimogyoróval. Az utóbbiból elegendő csupán pár szem ahhoz, hogy az A-vitamin megfelelően felszívódjon.

Legjobb vitaminforrások

Tavasztól őszig mindenképp javasolt a friss, szezonális gyümölcsöket választani, azonban télen, amikor jóval kevesebb gyümölcsfajtából válogathatunk, érdemes jobban odafigyelve összeállítani az étrendünket. A téli vitaminpótlásra alkalmasak a mirelit gyümölcsök, zöldségek is. Kiolvasztáskor mindig használjuk fel a levet is, amit megeresztett, ugyanis a nem tökéletes hűtés miatt károsodott sejtfalak felolvasztás alkalmával a sejtfolyadékkal együtt kiengedik az értékes vitaminokat is.

A tejalapú gyerekitalok jó megoldást jelentenek a vitaminok pótlására, hiszen ezeket az 1-3 éves korosztály megfelelő igényeinek megfelelően fejlesztettek ki. Tartalmazzák az összes fontos vitamint, pl. C-vitaminból a napi szükséglet 1/3-a bevihető 1dl itallal. Megfelelő fehérje és vas tartalma miatt a tehéntej helyett jó alternatíva a junior ital. Rosszevő gyerekeknél a multivitamin készítmények is megoldást jelenthetnek, de figyeljük arra, hogy a gyerekeket kínáljuk meg újra és újra zöldségekkel, hiszen szinte napról napra változhat az ízlésük. 

Az 1-3 éves magyar gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük – derült ki Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett hiánypótló felmérésből. A Társaság megállapítása szerint a szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.

hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem