2017 november 22. szerda, - Cecília
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Életmód

Máriatövis, az év gyógynövénye

Először választotta meg idén az év gyógynövényét a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. A győztes növény a máriatövis lett, melyet epe- és májpanaszokra régóta sikerrel alkalmaznak. Ismerjék meg közelebbről!

 
hirdetés
Infinety Hirdetés

A máriatövis, népies nevén őszbogáncs vagy szamárkóró az őszirózsafélék családjába tartozik. Európa mediterrán térségében, Észak-Afrikában és Oroszország déli részein őshonos, de ma már világszerte megtalálható. Májustól júliusig virágzik, levelei szúrósak, virága lila színű, bogáncsos. Értékes magja ebben rejlik. 

Igazi méregtelenítő

A máriatövis az egyik legrégebb óta ismert és használt gyógynövény, májbántalmakra már a 12. században is használták. Napjainkban is elsősorban epe- és májpanaszokra ajánlják, hatóanyaga, a szilimarin ugyanis megvédi a májat mindenféle méregtől. 

Napjainkban sokféle méreganyaggal találkozhatunk, melyek feldolgozása és lebontása a máj feladata. Több kutatás is bebizonyította már, hogy sokféle betegség hátterében a szervezetben felhalmozódott méreganyagok állnak, amelyek hosszú évek után fejtik ki valódi egészségkárosító hatásukat. 

Ezért rendkívül fontos a máj védelme, melyre a máriatövis remek alternatívát nyújt, hiszen segíti a máj munkáját és regenerálódását. Ennek köszönhetően hatásos májzsugorodás, májgyulladás, alkoholfogyasztásból eredő májcirrózis, valamint gombamérgezés esetén, de népszerű étvágygerjesztő, emésztést segítő, a máj működését fokozó, epehajtó hatású népi orvosság is. Emellett remek antioxidáns is, melynek köszönhetően semlegesíti a szervezet számára veszélyes szabad gyököket, és méregtelenítő kúrákban is nagy hasznát vehetjük.

Elérhetősége

A máriatövis fő hatóanyagai vízben rosszul oldódnak, ezért a növény teaként kevésbé hatásos. Hazánkban hatóanyagainak kivonatát más gyógynövényekkel is kombinálva gyógyhatású termékként cseppek, tabletta formájában forgalmazzák.

Zsupos Ildikó

hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem