2017 május 28. vasárnap, - Emil, Csanád
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Életmód

Megfelelő étkezés candida esetére

A candida albicans nevű gomba elszaporodása a szervezetünkben nem egyik napról a másikra történik. Sok tényező együttes jelenléte idézi elő a betegség lassú kialakulását és előrehaladását. A hatékony kezelés hosszabb hónapokat igényel, türelemmel, kitartással és önreflexióval kísérve. Testünk-lelkünk táplálásával, de a gomba „kiéheztetésével”, pusztításával és kiürítésével helyreállítható szervezetünk egészsége.

 
hirdetés
Infinety Hirdetés


A candidiasisban a bélflóra egyensúlya felborul, immunrendszerünk meggyengül, emésztőrendszerünkben pedig – de még testünk más területein is – gyulladások léphetnek fel. Ezek figyelembe vételével olyan optimális étrend kialakítása szükséges, amely személyenként is apróbb eltéréseket mutathat.

A diéta főbb irányelvei közt mindenképp szerepel az energiának, a szénhidrát minőségének és mennyiségének, a vitamin-, az ásványi anyag- és a rosttartalomnak a helyes beállítása. A legyengült szervezetet úgy kell ellátni bőségesen tápanyagokkal, hogy közben a gombák ne tudják azokat hasznosítani. Az élelmiszerek ajánlása és ellenjavallata kiindulási alapot jelent, amelyet apróbb változtatásokkal az egyéni adottságokra lehet alakítani.

A gombák táplálásának visszaszorítása

A gombák első számú tápláléka a glükóz (szőlőcukor), melynek a mennyiségét a lehető legminimálisabbra kell szorítani. A candida diétában nem szerepelhetnek cukrok (fehér, barna, nád-, agavé-, kókuszvirágcukor stb.), mézek és növényi szirupok. Helyettesítésükre alkalmas pl. a xylit, az eritrit, a sztívia és a szerzetesek körtéje. Az összetett szénhidrátforrások közül kerülendők a finomított fajták (pl. fehér liszt, fehér rizs, fehér kenyerek és pékáruk, fehér tészták stb.). A tej fogyasztása sem ajánlott magas tejcukortartalma miatt. A diéta kezdő hónapjában gyümölcsökből is a lehető legkevesebbet együk. Később az alacsony cukortartalmú fajtákból válogassunk.

Az energia biztosítása

A szervezetnek a gyógyuláshoz energiára van szüksége, amelyet teljes kiőrlésű gabonákból, penészmentes olajos magvakból, hidegen sajtolt olajokból, húsokból és halakból nyerhetünk. Összetett szénhidrátokat tartalmaz pl. a burgonya, a barna rizs, a köles, a hajdina, a tönkölybúza, a zab, a rozs, a kukorica és az ezekből készült lisztek, darák, tészták és az élesztőmentes, teljes kiőrlésű kenyerek. Jótékony élettani hatásúak a lenmag, a chiamag, az útifűmaghéj, a gabonacsírák és a korpák. A hüvelyesek fogyasztását a magas rost-, energia- és fehérjetartalma is indokolja, de puffasztó hatásuk miatt egyéni elbírálást igényelnek. 

A diétáról bővebben az Ízek és Érzések  magazin március-áprilisi lapszámában olvashat. Keressék a diétára ajánlott ételeinket is!


hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem