2018 január 17. szerda, - Antal, Antónia
Keresés indítása
 
 
Táplálkozás

Almaecet: főzéshez, takarításhoz, gyógyításhoz

Évszázadokkal ezelőtt az ecetet igen sokmindenhez használták a háztartásokban: savanyúságok készítéséhez, kávégép tisztításához, ablakmosáshoz, salátaöntethez, de gyomirtáshoz is. A leggyakrabban az almaecetet használták, tegyünk hát mi is így vele!

 
hirdetés
Infinety Hirdetés


Évekkel ezelőtt az almaecet egy általános szer volt a háztartásokban. A boltokban megtalálhattuk élelmiszerként, általános tisztítószerként, és gyógyszerként is. Mégis, hogyan lehetséges ez? Erre próbálunk most fényt deríteni. 

Mi is az almaecet?

Az ecet erjedéssel jön létre, mely során az élelmiszerben, jelen esetben az almában található cukrok élesztőgombákra és baktériumokra bomlanak szét. Az erjedés első szakaszában a cukrok alkohollá alakulnak, majd az alkohol tovább erjed, és kialakul belőle az ecet. Ecetet tulajdonképpen bármilyen alapanyagból előállíthatunk, így gyümölcsökből, szőlőből és zöldségekből, de almaecetet csakis zúzott almából lehet készíteni.
Az ecet, így az almaecet legfőbb alkotója az ecetsav, de emellett tartalmaz még egyéb savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat is. 

Segít a gyógyításban?

Az almaecetet a népgyógyászatban régóta használják különböző egészségügyi problémák kezelésére. Bár a klinikai orvoslásban az ecetet gyógyításra kevésbé ajánlják, számos kutatás bebizonyította, hogy az almaecet jó néhány betegség, így például a cukorbetegség és az elhízás esetén is hatásos lehet. Emellett hozzájárul az általános jó közérzethez, felgyorsítja az anyagcserét, részt vesz a méregtelenítésben és segíti az emésztést is. Így nyugodtan használjuk ételeink savanyítására és a saláták ízesítésére. Fogyasztása Candida diéta esetén is javasolt. Mivel erőssége alacsonyabb (5%-os a savtartalma), mint az általános étkezési ecetnek, többet kell adagolni belőle ugyanazon megszokott íz eléréséhez. 

Mindezen bizonyított adatok ellenére, konzultáljunk szakorvossal, mielőtt rendszeres fogyasztásába kezdenénk. Ahogyan minden más kezelés esetében, itt sem mondhatjuk el, hogy mindenkinél ugyanolyan hatása lesz. 


Valóban hatásos a takarításban? 

Nem csak az almaecet, hanem bármilyen más ecet általános tisztítószerként működött régen a háztartásokban. Az ökoirányzat híveinek növekedésével egyre többen térnek vissza használatára napjainkban is, hiszen jól alkalmazható ablaktisztításra, fürdőszoba és WC tisztítására, és a vízkő ellen is hatásos lehet. Mindezt a benne lévő természetes savaknak köszönhetik, melyek segítenek a baktériumok eltávolításában is. 

A szépségápolásban is használhatjuk

Az almaecet nem csak belülről, de kívülről is remekül tisztítja testünket. Az ecetvizes fürdő feszessé varázsolja a bőrt, hámlasztó hatású, valamint tisztítja és illatosítja a bőrt. Az ecetes öblítés pedig selymessé, lazává és fényessé varázsolja a hajat. 

ÍÉ


hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2018 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem