2017 augusztus 18. péntek, - Ilona
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Táplálkozás

Cukkini: laktat, de alacsony a kalóriatartalma

A cukkini az egyik legkedveltebb nyári zöldség. Semleges ízének köszönhetően általában a gyerekek is szívesen eszik. Viszont vigyázni kell az elkészítés módjával! A zsiradékot nagyon szereti.

 
hirdetés
Infinety Hirdetés


A cukkini a tökfélék családjába tartozik. Könnyen elérhető és nem drága, saját konyhakertben is egyszerűen termeszthető. Szezonjában, a piacokon júniustól októberig megtalálható.

Alacsony kalória, magas ásványi anyag

Alacsony kalóriatartalma miatt nagyszerűen alkalmazható különböző diétákban, és segíti a nyári, könnyű táplálkozást is. Hashajtó hatása révén kiváló székrekedés ellen, vízhajtó tulajdonságának köszönhetően pedig segíti a feleslegesen felgyülemlett víz kiürítését a szervezetből. Magas ásványianyag-, valamint C- és B9-vitamin-tartalommal rendelkezik. 

Vásárlás és tárolás

Vásároláskor érdemes a kisebb cukkinit választani, hisz akkor biztosan zsenge, így íze is a legfinomabb, és rostjai is ekkor emészthetők a legkönnyebben. Igyekezzünk mindig ép külsejű cukkinit vásárolni, mert már egy pici karcolástól is könnyen elkezd romlani. Fagyasztásra nem alkalmas, mert kiolvadva vizessé válik, ezért együk inkább frissen, nyáron. Hűtőben tárolva egy hétig is eláll.

Változatos felhasználás

A cukkini felhasználása rendkívül sokrétű. Készülhet belőle leves, zöldségkrém, pástétom, saláta, sült zöldséges egytálétel, zöldségköret, de grillezve vagy töltve is nagyon finom. A fűszerek közül remekül illik hozzá a hagyma, a fokhagyma, a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó, de a kapor és a petrezselyem is. Az egyik legkedveltebb elkészítési módja a rántott cukkini, ami nem éppen a legegészségesebb formája, érdemes inkább más alternatívákat kipróbálni helyette. Ha sütjük, ne bő zsírban tegyük, nagy mennyiséget felszív belőle. Inkább kenjünk meg kevés olajjal, és süssük-grillezzük így, igazán ropogós lesz tőle. 

+1 recept: Papardelle kakukkfüves cukkinivel

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg papardelle (széles metélt)

4 evőkanál szűz olívaolaj + 0,5 dl szűz olívaolaj a tészta főzéséhez
1 közepes póréhagyma, vékony fél karikákra vágva
2 cukkini, vékony fél karikákra vágva
2 ág kakukkfű, levelei lecsipkedve

őrölt fekete bors
5 dkg reszelt parmezán sajt

A tésztát sós, olajos, bő, forró vízben kifőzzük. Közben az olívaolajat megforrósítjuk, és a póréhagymát megfuttatjuk benne, majd a cukkinit beledobjuk, és a kakukkfüvet rászórjuk. Amikor a tészta kész, leszűrjük, és öblítés nélkül a cukkinis keverékre tesszük, majd jól összeforgatjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor a reszelt parmezánnal megszórjuk.

Szöveg: Zsupos Ildikó
Recept: Orbán Béla


hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem