2017 október 24. kedd, - Salamon
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Táplálkozás

Főzzünk gőzben!

A gőzölés a korszerű konyha egyik legfontosabb, és a konyhaművészet talán legősibb eleme.

 
hirdetés
Infinety Hirdetés

A módszer lényege:
- az étel nem szív magába zsiradékot
- a gőz hatására gyorsabban elkészül
- megőrzi az ételek tápértékét, vitamintartalmának nagy részét
- az elkészített étel könnyen emészthető, mégis rost dús marad 

Így gőzöljünk finomra:
1. Közvetlen gőzölés: egy edénybetétet a gőzölgő víz fölé teszünk, erre kerül az elkészíteni kívánt étel, amit lefedve megpuhítunk. Kiváló halak, sovány húsok, zöldségek gőzölésére. (Vannak külön erre a célra készített gőzölő edények is!)
2. Közvetett gőzölés (szakácskönyvekben „kigőzölés”): az étel egy hőálló edénybe kerül, majd lefedve, egy vízzel félig teli tepsibe tesszük, és mehet a sütőbe. Pudingok, felfújtak készítéséhez tökéletes módszer. Fontos, hogy a fedő alatt hagyjunk egy kis rést a gőz távozásához!
3. Párolás: kevés folyadék hozzáadásával, lefedve puhítjuk az ételt. Jól alkalmazható húsos-zöldséges egytálételek készítésekor.

Pároláskor még ízletesebb lesz a végeredmény, ha hús- vagy zöldség alaplevet, friss zöldfűszerekkel ízesített vizet vagy akár bort, sőt teát, pálinkát használunk! Ha roppanós zöldségeket szeretnénk, ezeken a módokon érhetjük el a legsikeresebben. 

Milyen edényben készítsük?
Már kaphatók gőzölésre alkalmas speciális edények, de tehetünk pároló rácsot is egy hagyományos főzőedénybe. Jó szolgálatot tehet a kínai konyhában használatos, bambuszból készült párolóbetét is. Mindenképp fontos megtudni, hogy az adott edény alkalmazható-e gőzzel való főzéshez! A legtöbb eljáráshoz elegendő egy átlag háztartásban található tepsi, lefedhető teflonserpenyő, vagy párolóbetétes fazék. 


Tudta, hogy az arab konyha a kuszkuszt tradícionálisan az étel gőze fölött készíti el? A hagyományos receptet - és még számos, egészséges finomságot - megtalálja a HarmoNet Nagyi konyhája rovatában!

www.harmonet.hu

hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem