2017 október 24. kedd, - Salamon
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Táplálkozás

Lekvár cukkiniből

A cukkini nem csak egytálételek, saláták alapanyagaként kiváló, de ízletes és különleges lekvár is készíthető belőle. Íme, 2 recept hozzá.

 
hirdetés
Infinety Hirdetés


A cukkini igazi nyári alapanyag: magas a víztartalma, mely segíti szervezetünk hidratálását, kalóriatartalma viszont alacsony, így bőségesen fogyaszthatunk belőle. Készíthetünk salátát, egytálételeket, tésztákat, hideg krémleveseket és töltött ételeket is felhasználásával, de ha ezeket már mind megunták volna, elő a befőzőkészlettel, és készítsenek lekvárt belőle! 

Értékes alapanyag

A tökféléknek, így a cukkininek  is többnyire semleges az ízük, ezért sok fűszerrel harmonizálnak. Jól illik hozzá a gyömbér, a levendula, a fahéj, a szegfűszeg és a citrusfélék is. És hogy miért érdemes minél többet és többféle formában fogyasztani belőle? Bár vitamintartalma nem kiemelkedő (főként A-és C-vitamin van benne), rostban, valamint ásványi anyagokban gazdag, míg magas víz-, és alacsony kalóriatartalma nagyban megkönnyíti táplálkozásunkat. 

Cukkini mustszirupban 

Hozzávalók kb. 3 db 7 dl-es üveghez: 
1 kg magházától és héjától megtisztított, ujjnyi darabokra vágott cukkini
1 liter must
3-4 citromkarika
1 db kisebb fahéjrúd
3-4 szem szegfűszeg
1 dl ecet
2 liter víz

A feldarabolt cukkinit (de lehet tök és patisszon is) 2-3 órára ecetes vízbe áztatjuk. A mustot felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott cukkinit, és 10 percig forraljuk. Ezután szűrőkanál segítségével kiszedjük a mustból, és csírátlanított üvegekbe adagoljuk. A megmaradt mustba beletesszük a fűszereket és gyöngyözve addig főzzük, amíg felére nem sűrűsödik. Ezután forrón rámerjük a cukkinire, és lefedjük az üvegeket, amiket néhány percre a fejükre állítunk, majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük minimum egy éjszakára. Lekvárhoz hasonlóan használjuk fel, akár kenyérre kenve, vagy süteményekhez keverve. A must cukortartalma miatt egyéb édesítőszer hozzáadása nem szükséges. 

Gyömbéres-citromos cukkinilekvár

Hozzávalók: 
2 kg magházától és héjától megtisztított cukkini, lereszelve
30 dkg nyírfacukor
2 citrom és a reszelt héja
1 teáskanál reszelt gyömbér
2-3 evőkanál pektin

A cukkinit alaposan kicsavarjuk, a levére ezúttal nincs szükségünk. A cukorral a citrommal és a gyömbérrel együtt feltesszük főni, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a pektint is. Addig főzzük, amíg lekvár sűrűséget nem kapunk, majd botmixerrel pürésítjük. Fertőtlenített üvegekbe tesszük, fél órára fejre állítva pihentetjük, majd száraz dunsztba tesszük. 

ÍÉ

hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem