2017 november 22. szerda, - Cecília
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Táplálkozás

Receptajánlatunk: Mézes-citromos bodzaszörp

A bodzaszörp sokak nagy kedvence. Ha mi is szeretnénk készíteni otthonra, épp itt az ideje a virágok begyűjtésének.

 
hirdetés
Infinety Hirdetés


A bodza nemcsak finom illatú, de finom ízű is, gyerekek és felnőttek egyaránt kedvelik. Hát még, ha tudnák, hogy magasabb a C-vitamintartalma, mint a citrusféléknek! De gazdag ásványi anyagokban, A- és B-vitaminban is. 

Székrekedésre is ajánlott

Eleink a bodzafa szinte minden részét felhasználták valamire, ágaiból például furulyát készítettek, és ruhát is festettek vele. Ma elsősorban a virágait használjuk, főként gasztronómiai és gyógyászati célokra. A bodzavirág főzete jó székrekedésre, fájdalomcsillapításra, szemgyulladásra, de vizelethajtó tulajdonsága is ismert.
A konyhában a leggyakrabban szörpként, palacsintatésztába mártva és kisütve, valamint levesként készítjük el, de ismert a bodzabor és a bodzapálinka is belőle, valamint az almával és szederrel ízesített lekvár is. Mi ezúttal a bodzaszörp receptjét hoztuk el Önöknek, de cukor helyett mézzel édesítve.

Mielőtt nekikezdenénk

Mielőtt nekilátunk a feladatnak, néhány dologra figyeljünk oda:

- igyekezzünk eldugottabb helyekről begyűjteni a virágot, és ne az utak széléről, így kevesebb szennyeződés, autófüst, por éri. Ugyanis a virágokat nem szabad megmosni, mert akkor lekerül róla az az értékes virágpor, amire nekünk szükségünk van.

- a zöld részeket mindet távolítsuk el, ugyanis a bodza virágán és terméshúsán kívül minden más része mérgező

- a szörpöt akácmézzel ízesítsük, ennek a méznek a legkevésbé jellegzetes az íze. Ha viszont van kedvenc mézfajtánk, aminek a karakterét szeretnénk a szörpből visszakapni, nyugodtan tegyük bele.

S végül a recept

A leszedett virágokat tegyük bele egy széles aljú lábosba, öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, és halmozzunk rá citromkarikákat, ami teljesen befedi. Fedjük le, és 2-3 napra tegyük a hűtőbe érni. Ezután szűrjük le, facsarjuk bele a vele ázott citromokat, majd ízlés szerint mézzel édesítjük, amíg szirupos nem lesz. Üvegekbe öntve, hűtőben 2-3 hónapig eláll. Tálaláskor hígíthatjuk szódával, és adhatunk hozzá egy kevés citromfüvet, mentát is.

Zsupos Ildikó


hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem