2017 november 22. szerda, - Cecília
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Életmód

A megfelelő vércukorszint segíti a koncentrálást

A glükóz egyfajta cukor, amitől az agy üzemanyag ellátása függ. Vizsgálatok kimutatták, hogyha a glükóz szintje alacsony, az negatív hatással lehet a figyelemre, az emlékezetre, valamint a tanulásra. Ennek elkerülése érdekében fontos a vércukorszint optimális szinten tartása, melyben a rendszeres étkezés sokat segíthet.

 
hirdetés
Infinety Hirdetés


A glükóz egyfajta cukor, amihez főként keményítőtartalmú élelmiszerekből (kenyér, rizs, tésztafélék és burgonya), valamint gyümölcsökből, gyümölcslevekből, mézből, lekvárokból és cukorból tudunk hozzájutni. A szervezet képes glükózra bontani ezen élelmiszerek emészthető szénhidrátjait, amit az energiaellátás érdekében a vérkeringés szállít az agyhoz és más szervekhez. A szervezet szigorúan szabályozza a vércukorszintet, ez az úgynevezett glükóz homeosztázis. 

A glükoneogenezisnek nevezett folyamat teszi lehetővé a szervezet számára, hogy a fehérje és zsír építőelemeiből előállítsa saját glükózát. A glükóz glikogén formájában tárolódhat a májban és valamivel kisebb mértékben az izomzatban. A glikogén energiatartalékot képez, ami hirtelen szükség esetén (testmozgás) gyorsan mozgósítható, de a szervezet akkor is glikogénraktárait bontja le, mikor az élelmiszerekből származó glükózbevitel elégtelen (például éhezés során). A máj glikogénraktárai 12-18 órával étkezés után, például éjszakai koplalás alatt, csaknem kimerülnek, ezután a test egyre inkább a zsírok lebontásából származó energiára támaszkodik. 

Az agy energiaszükséglete 

Az emberi agyat a neuronok vagy idegsejtek sűrű hálózata alkotja, melyek állandóan működnek, még alvás közben is. Hogy az ezen aktivitás fenntartásához szükséges energiához jusson, az agy a véráramból származó folyamatos glükóz-ellátottságtól függ. Az egészséges táplálkozásnak az összes energiaszükséglet 45-60%-át szénhidrátokkal kell fedeznie. Egy normál testtömegű felnőttnek naponta 200 g glükózra van szüksége, ennek kétharmadára (mintegy 130 g) kifejezetten az agynak van szüksége, hogy fedezze glükóz igényét. 

Mikor a vércukorszint nagyon lecsökkenhet – pl. éhezés során -, az agy a test többi részével versenyez a glükózért. Ilyen feltételek mellett az agy képes fenntartani magas szintű aktivitását. Ezt két fő módon valósítja meg: az első, amikor közvetlenül a vérből von el glükózt energiahiányos sejtjei számára, és a második, mikor korlátozza a test többi része számára hozzáférhető glükóz mennyiségét, ily módon biztosítva magának jobb ellátottságot. Ezek a mechanizmusok nélkülözhetetlenek a túléléshez. Ellentétben az izmokkal (beleértve a szívet és a májat), az agy nem tudja a zsírsavakat közvetlenül üzemanyagként felhasználni. 


A glükóz és a szellemi teljesítmény 

E kifinomult szabályozás ellenére, bizonyos agyi területeken rövid ideig előfordul a glükóz hozzáférhetőség romlása. Ezek a „lemerülések” ronthatják az olyan, különböző kognitív funkciókat, mint a figyelem, az emlékezet, és a tanulás.

A témában elvégzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a glükóz szintjének növelése javíthatja a kognitív működést – különösen a rövid távú memóriát és a figyelmet. Kiderült az is, hogy a nagyobb kihívást jelentő szellemi feladatok jobban reagálnak a glükózra, mint az egyszerűbbek. Ennek az lehet az oka, hogy az agy glükóz felvétele enyhén stresszes körülmények között növekszik. Ezek közé tartoznak a kihívást jelentő szellemi feladatok is. 

Tekintettel arra, hogy az agy érzékeny a vércukorszint rövid idejű esésére, és úgy tűnik, kedvezően reagál a vércukorszint növekedésére, a kognitív funkció fenntartása érdekében előnyös lehet a megfelelő vércukorszint fenntartása. A rendszeres étkezések segíthetnek ennek megvalósításában. A vizsgálatok különösen a gyermekeknél és a serdülőknél mutatták ki, hogy a reggelizés, a memóriával és a figyelemmel összefüggő feladatokban megnyilvánuló képesség erősítésével javítható a szellemi teljesítmény. 

Forrás: EUFIC (Európai Élelmiszerinformációs Bizottság)

Fotó: Marcus, FreeDigitalPhotos


hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem