2017 szeptember 20. szerda, - Friderika
Hírlevél

Iratkozzon fel elektronikus hírlevélszolgáltatásunkra.

Az Ön neve

Az Ön e-mail címe

Keresés indítása
 
 
Táplálkozás

Friss, ropogós cseresznyét mindenkinek!

A japánok tavaszköszöntő ünnepe is a közel ezer fajtával rendelkező cseresznyefa virágzásához köthető. Nem véletlen, hiszen amellett, hogy a nyár első gyümölcsei közt tartjuk számon, szemet gyönyörködtető látványt nyújt halványrózsaszín virágaival.

 
hirdetés
Infinety Hirdetés


A cseresznye széles választékot kínál nekünk mind színben, méretben és ízvilágban. Színben megtalálható az egészen világos, fehéres sárgától a mély bordó árnyalatig, s mérete is hasonlóképp az egészen apró szeműtől az akár 2-2,5 cm-re megnőtt, gömbölyű vagy szív alakú formákig. Frissességét jelzi minél fényesebb héja, s a szár színe. Fajtánként változik héjának vastagsága, s a gyümölcshús lédússága. A kb. 80%-ban vizet tartalmazó gyümölcshús kiváló szomjoltó és tápanyagforrás egyben.

Cseresznyével szépülni?

A piros bogyós gyümölcsök tulajdonságával rendelkezik a cseresznye is, így antocián  tartalmával segít a bőrnek megújulni, s hősiesen veszi fel a küzdelmet az aknékkal szemben is. A népgyógyászat vese- és vértisztítóként tartja számon. Mivel csökkenti a vér húgysav szintjét, alkalmazható ízületi panaszok, reuma és akár köszvény ellen is. Összetevőinek köszönhetően gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezet hormontermelésére, így akinek a mai mesterséges hormontartalmú gyógyszerek mellett felborult e háztartása, érdemes megpróbálnia visszabillenteni az egyensúlyt természetes módon.

Apró gyümölcs, nagy tartalom

Ásványi anyagokban és nyomelemekben bővelkedik a cseresznye, kiemelhető magas kálium- és vastartalma. Előbbi az izomműködés, vérnyomás és szívritmus szabályozásban játszott szerepe miatt fontos, utóbbi a megfelelő vérképzéshez  nélkülözhetetlen. Növényi rost- és szénhidráttartalma magas, viszont alig van benne zsír és fehérje. Gyümölcscukor-tartalma függ a fajtától is, s hogy mennyire érett cseresznyéről beszélünk. Kifejezetten sok A-, B1-, B2-és B6-vitamin van benne, illetve jelentős a C-vitamintartalma. Található benne folsav, kalcium, kobalt, foszfor és cink is. Összetétele miatt nagyon jó immunerősítő, s gyermekeknek ajánlott, mert segít a fogak és csontok fejlődésében.

Milyen formában?

Sokféleképpen felhasználható, kezdve onnan, hogy gyümölcslé, szörp és likőrként is ínyencség, illetve gyümölcsbort, sőt pálinkát is készítenek belőle. A friss gyümölcs fogyasztása mellett pitébe, piskótába, rétesbe is tökéletes, de befőtt vagy lekvárként is érdemes megkóstolni. Szárát is lehet hasznosítani, vízhajtó és méregtelenítő hatású tea nyerhető belőle. A biomozgalom lelkes híveinek pedig már elérhető a biocseresznye  is.

Fehér Alexandra


hirdetés
Infinety Hirdetés


 
Vissza a többi cikkhez »

hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
hirdetés
Infinety Hirdetés
Hirdetés
 
 
Az oldalt készítette és üzemelteti: Proweb Internet

© 2010 - 2017 Ursa et Ursus Kiadó Kft. | Rólunk | Szakértőink | Médiaajánlat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelem